Digitala nyheter V.46 - Tactical Digitals highlights
Vad händer i den digitala världen? Tactical Digital hjälper till med att svara på den frågan!
Veckans meny:
-Google rensar upp: miljontals Gmail-konton riskerar radering i stor uppdatering.
-EU kräver information från Meta och Snap om barnsäkerhet
-Fem saker vi fick lära oss om Google under rättegången mellan EPIC GAMES och Google.
-Nepal förbjuder TikTok på grund av påstådd påverkan på ”social harmoni”
Välkommen till Tactical Digitals digitala nyheter för vecka 46!
Här kan du bläddra bland våra nyheter 👇
1.Google rensar upp: Miljontals Gmail-konton riskerar radering i stor uppdatering
2.EU kräver information från Meta och Snapchat om barnsäkerhet
3.Fem saker vi fick lära oss om Google under rättegången mellan EPIC GAMES och Google.
4.Nepal förbjuder TikTok på grund av påstådd påverkan på ”social harmoni”
Google rensar upp: miljontals Gmail-konton riskerar radering i stor uppdatering
I en nyligen publicerad bloggpost meddelade Ruth Kricheli, Google’s vice vd för produktledning, att tech-giganten planerar att genomföra en massiv uppdatering av Gmail-plattformen.
Denna uppdatering innebär att alla personliga Google-konton som har varit inaktiva i minst två år kommer att städas bort från systemet, inklusive e-post, dokument, foton och videor.
Den här policyändringen, som infördes tidigare i år, har som mål att skydda aktiva användare från potentiella säkerhetshot, såsom phishing och kontokapning.
Inaktiva konton som ligger öppna under lång tid blir sårbara för hackerattacker, särskilt om användare använder samma lösenord som har komprometterats i tidigare säkerhetsintrång.
Vad användare behöver göra för att undvika radering
För att undvika att deras konton raderas uppmanas Google-användare att vidta åtgärder innan december månad. Det kan vara så enkelt som att skicka eller öppna ett mejl, använda Google Drive, ladda ner en app från Google Play Store eller helt enkelt göra en Google-sökning medan de är inloggade på sina konton.
Google har lovat att användare vars konton löper risk att raderas kommer att få flera varningar och notifikationer innan några permanenta åtgärder vidtas.
För de användare vars konton riskerar radering är det viktigt att notera att detta inte bara påverkar deras Gmail-upplevelse utan kan också hindra dem från att använda andra online-plattformar och tjänster som är kopplade till den e-postadressen, även om de inte är relaterade till Google.
Som en ytterligare notering påverkas inte konton som har publicerat videor på YouTube, vilket ger viss lättnad för de som använder plattformen för att dela sina skapelser. Håll ögonen öppna så att ni inte drabbas!
EU kräver information från Meta och Snap om barnsäkerhet
EU-kommissionen har intensifierat övervakningen av DSA (the Digital Service Act) genom att skicka officiella informationsförfrågningar (RFI, Request for Information) till Meta och Snap om deras insatser för att säkerställa barnsäkerhet på sina plattformar.
Denna åtgärd är en del av kommissionens strävan efter en ”oöverträffad” transparens inom digitala tjänster.
RFI:erna fokuserar på hur Meta och Snap uppfyller sina skyldigheter gällande riskbedömningar och åtgärder för att skydda minderåriga online, med särskild tonvikt på riskerna för barns mentala och fysiska hälsa. Företagen har fram till den 1 december att svara på dessa förfrågningar.
Företagens svar och åtaganden
En talesperson för Snap kommenterade att de har mottagit RFI:n och kommer att svara på kommissionen. Både Snap och Meta betonade sitt åtagande för att erbjuda en säker och positiv upplevelse för unga användare.
Meta framhävde över 30 verktyg som stöder tonåringar och deras familjer, inklusive övervakningsverktyg för föräldrar och åldersverifieringsteknologi.
EU-kommissionens tidiga fokus på DSA-övervakning är på områden där de ser en akut nödvändighet för att den nya ramen för transparens och ansvar ska leverera snabba resultat. Barnsäkerhet och hantering av illegalt innehåll och desinformation kopplat till händelser som Israel-Hamas-kriget och val sägs vara prioriterade områden.
En ny nivå av transparens
De första DSA-transparensrapporterna från plattformar har öppnat upp nya frågor och utlöst en våg av RFIs när EU strävar efter att förbättra den information de får från stora teknikföretag.
Trots att det är en tidig fas i implementeringen av DSA, visar detta på EU:s strävan efter ”en ny dimension av transparens”.
Transparensrapporterna förväntas standardiseras i början av nästa år, vilket kan minska antalet framtida RFIs och skapa en mer förutsägbar rapporteringsprocess.
Fem saker vi fick lära oss om Google under rättegången mellan EPIC GAMES och Google.
Trots att Match avslutade sitt antitrust-fall med Google över Play Store-avgifter för över 300 miljoner dollar, fortsatte Fortnite-tillverkaren Epic Games till rättegång denna vecka.
Spelet påstår att Googles provisioner för in-app-köp är konkurrenshämmande och att Google otillbörligt konkurrerar genom att förhandla fram särskilda avtal med utvecklare och tillverkare som kör sina egna app-butiker.
1. Google betalade Activision Blizzard 360 miljoner dollar för att lansera sina spel på Play Store
Epic Games lämnade detaljer om Googles ”Project Hug,” där Google påstås ha ”mutat” apputvecklare för att lansera sina spel på Play Store.
Ett framträdande exempel visade att Google erbjöd Activision Blizzard 360 miljoner dollar i incitament 2020 för att släppa sina spel på Google Play samtidigt som de fanns tillgängliga på rivaliserande plattformar.
Epic hävdar att dessa betalningar hindrade utvecklare från att släppa spel självständigt via sina egna app-butiker.
2. Google erbjöd Epic Games 147 miljoner dollar för att lansera Fortnite på Play Store
Förutom affären med Activision Blizzard och Riot Games bekräftade Google att de erbjöd Epic Games en affär på 147 miljoner dollar för att föra Fortnite till Play Store.
Epic avvisade erbjudandet, och dokument visade att Google fruktade en ”smittorisk” om andra stora spelutvecklare skulle följa Epics exempel och lansera sina spel utanför Google Play.
3. Google avvisade appar för "styrning" utanför Play Store
Vittnesmål bekräftade att Google avvisade appar, som Down Dog, för ”styrning” – att peka på andra sätt att betala utanför Play Store där Google Play Billing används. Detta var det enda område där Apple förlorade mot Epic Games i dess rättegång.
4. Play Store genererar över 12 miljarder dollar per år för Google, men Epic Games Store är inte lönsamt
Epic påpekade Play Stores dominans och att den genererar över 12 miljarder dollar per år. Google hävdade att konkurrens från Apple visar att de inte är en monopolist. Samtidigt visade Epic att dess Games Store, med endast 12% utdelning till utvecklare, ännu inte är lönsam.
5. Google erbjöd Netflix ett särskilt avtal, och kanske fick även Spotify ett
Google förhandlade fram ett särskilt avtal med Netflix för att behålla sina betalningsprocesser på Play Store. Dokument visade att Google erbjöd Netflix en rabatterad sats på 10%, vilket Netflix dock inte accepterade.
Google bad också om att försegla dokument relaterade till Spotifys avtal, vilket verkar vara kopplat till Googles nya User Choice Billing-alternativ.
Observera att rättegången är pågående, och dessa insikter är baserade på öppningsanföranden och vittnesmål som presenterats under veckan.
Nepal förbjuder TikTok på grund av påstådd påverkan på "social harmoni"
Nepal blir det senaste landet att förbjuda den sociala medieappen TikTok, i kölvattnet av andra länder som USA, Storbritannien och Nya Zeeland som redan har förbjudit dess användning på statliga enheter.
Nepals regering beslutade på måndagen att förbjuda den populära sociala medieappen TikTok, och hävdade att den stör ”social harmoni” i landet. Beslutet meddelades efter ett regeringsmöte, där landets utrikesminister Narayan Prakash Saud sa att appen skulle förbjudas omedelbart.
”Regeringen har beslutat att förbjuda TikTok eftersom det var nödvändigt att reglera användningen av den sociala medieplattformen som störde social harmoni, välvilja och spridningen av oanständigt material”, sa Saud.
Saud berättade att för att göra sociala medieplattformar ansvariga har regeringen bett företagen att registrera sig och öppna ett representantskap i Nepal, betala skatter och följa landets lagar och regler.
Oklart vad den utlösande faktorn var
Det var inte klart vad som utlöste förbudet eller om TikTok hade vägrat att följa Nepals begäran.
Företaget svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar. TikTok, ägt av Kinas ByteDance, har granskats i flera länder på grund av farhågor att Peking kan använda appen för att samla in användardata eller främja sina intressen.
Länder som USA, Storbritannien och Nya Zeeland har förbjudit appen på statliga telefoner, trots att TikTok upprepade gånger förnekat att man någonsin har delat data med den kinesiska regeringen och inte skulle göra det om man blev ombedd.